top of page

material inspiration 3D print hub Dubai


Dubai wil dat in 2025 een kwart van alle nieuwe gebouwen wordt 3D-geprint. Door in te zetten op 3D-printen verwacht Dubai de arbeidskosten met 70% te kunnen terugdringen, terwijl de totale bouwkosten met 90% moeten worden gereduceerd.

Dit meldt het World Economic Forum. De stap is onderdeel van een strategie die in 2016 werd gepresenteerd door Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vice-president en minister-president van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en emir van Dubai. Als onderdeel van deze strategie is een roadmap genaamd 'Dubai Future Foundation' opgezet, dat als doel heeft de VAE en Dubai in 2030 te hebben omgetoverd tot de 3D-print hub van de wereld.

Wereldwijde 3D-print hub

"De Dubai 3D printing strategie zal Dubai tot een wereldwijde 3D-print hub maken. De strategie omarmt opkomende technologie die helpt in veel sectoren kosten terug te dringen, zeker op het gebied van zorg en bouw in Dubai. De technologie zal economieën en arbeidsmarkten herstructureren en productiviteit herdefiniëren", is op de website van Dubai Future Foundation te lezen.

Het eerste gebouw in Dubai dat volledig is 3D-geprint werd overigens in 2016 al geopend. Het gaat om een gebouw genaamd 'Office of the Future', dat is geprint met behulp van een 3D-printer die op een robotarm is bevestigd. Deze machine is 6 meter hoog, 36 meter lang en 12 meter breed.

Het Office of the Future is opgebouwd uit verschillende modules die zijn geprint met behulp van deze printer, wat in totaal 17 dagen in beslag heeft genomen. Deze modules zijn vervolgens op locatie met behulp van een hijskraan geassembleerd tot het uiteindelijke gebouw, De assemblage heeft twee dagen in beslag genomen. De Dubai Future Foundation is momenteel in het Office of the Future gevestigd.

Project Milestone Eindhoven

Ook in Nederland wordt gewerkt aan 3D-geprinte huizen. Gemeente Eindhoven, TU Eindhoven en de bedrijven Van Wijnen, Vesteda, Saint Gobain-Weber Beamix en Witteveen+Bos willen binnen 'Project Milestone' een reeks bewoonbaar huizen creëren die rechtstreeks met behulp van een 3D-printer zijn geprint. De woningen komen in de Eindhovense nieuwbouwwijk Meerhoven te staan.

In totaal worden vijf woningen gecreëerd, die allen in beton worden geprint. De woningen worden één voor één gebouwd, waarbij telkens lering wordt getrokken uit de eerder uitgevoerde bouwprojecten. Zo wordt het eerste huis een gelijkvloerse woning die off-site wordt geprint en vervolgens op locatie wordt geassembleerd. De vijfde woning moet een huis van twee verdiepingen worden dat volledige on-site is geprint. Ondanks dat gedurende het project continu wordt geleerd van opgedane ervaringen, benadrukken de betrokken partijen dat Project Milestone geen experiment is. De partijen spreken over een omvangrijke innovatie die disruptief kan zijn voor de bouwsector, aangezien beton het meest gebruikte bouwmateriaal ter wereld is.

Bron: World Economic Forum, Bron: Dubai Future Foundation, Bron: Government of Dubai Media Office (foto's) 3D Printed House Milestone [if !supportLineBreakNewLine] [endif]

bottom of page